Еклерова торта






За тестото:
1 ч.ч. прясно мляко
1 ч.ч. вода
Щипка сол
1 с.л. захар
1/2 п. масло
2 ч.ч. брашно 
7 яйца

Смесват се млякото, водата, маслото, захарта и солта и се завират на котлона. Махат се от котлона и се прибавя брашното. Бърка се хубаво и пак се връща на котлона за 1 минута, докато сместа започне да се отделя от стените на съда.
Оставя се за малко да се охлади и след това се добавят едно по едно яйцата при непрекъснато бъркане.
Върху хартия за печене се правят еклерчетата. Формата е  по желание. 
Направих и блат от тестото с кръгла форма - 2 броя. На снимките се вижда.
Пекат се на 230 градуса, 20 минути. При изваждането се внимава да останат надути. Леко се отваря фурната, около 10 см и се оставя така около минута. След това се изваждат и като се охладят се пълнат с крем. Украса по желание.

Крем
1 литър прясно мляко
7 с.л. брашно
3 яйца
2 ч. захар
60 гр. масло
1 ванилия
Всичко се смесва и се бърка на котлона до завиране на крема.

Шоколадов крем
1 ч.ч. течен шоколад 
1 крема сирене 
Разбиват се до пухкав крем.

Разтопен шоколад за заливка и черешки за украса. Ягоди сложих и между еклерчетата.

Сглобих тортата като сложих първо блат, след това малко крем, след крема се редят еклерчета(пълни с крем) и пак крем. Това се повтаря като най-отгоре се слага шоколадовият  крем и се залива със шоколад. Украсява се с черешки.

Тортата е с малък размер.
















Коментари