Торта "Бялата Неделя"


За блата:
7 с.л. брашно
8 с.л. захар
7 яйца
1 бакпулвер
3 ч.л. какао
Правя двойна доза за 4 блата общо. Едната доза е за 2 блата.

Разделят се белтъците от жълтъците. Белтъците се разбиват на сняг с 1 с.л. захар. Жълтъците се разбиват със 7 с.л. захар. Отделно се смесват сухите съставки.
Жълтъците се прибавят към белтъците, разбива се и се добавят и сухите съставки. Хубаво се разбърква. Разделям сместа на две части и пека два блата.
Моята тавичка е 28 см. Слагам хартия за печене и мажа страните с масло. Пече се на 190 градуса 20 минути.









За ореховия крокан:
300 гр. захар
150 гр. натрошени орехи
Захарта и орехите се слагат на котлона да се карамелизират. След това се изсипва върху хартия за печене и се оставя да изстине. Като изстине се смила в чопъра на трохи или се начуква с чукче на ситно.


За захарния сироп:
300 гр. вода
150 гр. захар
Завират се за около минута. Сиропът трябва да изстине.




За шоколадовия ганаш:
100 мл. сметана
200 гр. бял шоколад
1 с.л. масло
Сметаната се загрява и се добавя шоколада. Маха се от котлона. Като се разтопи се добавя и маслото. Слага се в хладилника да се охлади и сгъсти.


За сметановия крем:
500 мл. сметана
200 гр. захар
Разбиват се до пухкав крем.


За масления крем:

500 мл. мляко
250 гр. захар
90 гр. брашно
2 с.л. нишесте
1 п. масло / 125 гр.
Млякото със захарта се кипват. Прибавят се предварително смесените брашно и нишесте. Разбърква се добре и се оставя да изстине. След като е изстинал се добавя по малко мекото  масло и се разбива с миксер до получаване на крем.



Сглобяване на тортата:
Слага се първият блат, сиропира се с 1/3 от студения сироп. Маже се с масления крем, поръсва се ореховия крокан. Поставя се вторият блат, сиропира се, маже се 1/2 от сметановия крем, пак крокан се поръсва. Слага се последният блат, сиропира се, маже се цялата торта със сметановия крем. Отстрани се поръсва с останалия крокан. Правят се розички отгоре, за да не се разтече белият ганаш. Залива се внимателно с ганаш и се украсява.






Коментари