Козунак "Нели"


Представям ви този чудесен козунак.
Опитайте, рецептата е много сполучлива. Благодаря на моята приятелка и колежка Анелия Андонова, която ми даде рецептата и вече втора година правя само по нея.

1 кг. брашно
1 кубче мая или 2 п. суха мая
6 яйца
250 мл. прясно мляко
2 ч.ч. захар/ чашата е от 150 мл
200 гр. масло
1 с.л. ракия/ром (по желание)
кората на 1 лимон
щипка сол
30 мл. олио
Локум, шоколад, мармалад, орехи, бадеми, лешници, стафиди ... кой каквото обича.

В купичка се слага маята, топло млякото, 1 с.л. от захарта и 3-4 с.л. брашно за да се получи кашичка. Оставя се за 10 минути да шупне маята.
Брашното се пресява отделно.
Яйцата и захарта се разбиват с миксер, добавя се щипка сол, лимона, ракията, сместа с маята. Разбива се леко и по малко се добавя мекото масло. След това по малко се добавя от брашното. Може и с миксера, може и с ръце да се бърка. Накрая се омесва с 30 мл. малко загрято олио, хубаво да се поеме олиото от тестото. И като се усвои олиото, тестото е готово. Аз го оставих около час да втаса (може и повече). След това оформих, моято форма е кръгла, може по всякакъв начин. Единият е с шоколад и лешници, а другият е с локум. След оформяне оставих още половин час да втаса. Разбърках 1 жълтък и 2 с.л. прясно мляко и намазах отгоре, след това поръсих със захар.
Пекат се на 180 градуса 45 минути (зависи от количеството, аз пекох четири пъти). Като е по-голямо количество се пече повече. Когато се запекат се слага фолио отгоре, аз сложих фолио на 20 та минута и продължих да пека. Когато ги извадих покрих с памучна кърпа.

















Коментари