Здравословна торта без брашно и без захар

Тортата не съдържа никаква захар и е без брашно. Продуктите са абсолютно здравословни и вкусът е лек и приятен.

Блат
5 белтъка
щипка сол
2 жълтъка
1 ч.л. бакпулвер
25 гр. протеин ванилия

Белтъците с щипка сол се разбиват на сняг. След това се добавя протеина.
Отделно се разбиват жълтъците с бакпулвера. Смесваме всичко и изпичаме блата в загрята фурна върху хартия за печене на 160 градуса за кратко, около 10 минути.

Крем
350 гр. Скир (богат на протеин и беден на мазнини, купувам го от Лидъл, може да се замени с кисело мляко)
1 ч.ч. малини
5 с.л. мед
2 с.л. чиа семена
1 желатин
Смесих всичко в блендер, без желатина. След това добавих желатина, приготвен според опаковката.

Заливка
2 банана
6 с.л. кокосово мляко/бадемово
2 с.л. фъстъчено масло
1 с.л. какао
Смесва се всичко и се слага в хладилника да се охлади.

Сглобяване на тортата
Тортата е като полусфера. Сглобява се в купа, защото кремът е течен и желатинът трябва да стегне.
В дълбока купа се слага блатът, върху него се изсипва кремът. Слага се в хладилника за няколко часа да стегне. След като е стегнала се обръща върху чиния и отгоре се залива с какаовата заливка.




Коментари